Veilig online
Houd alles up-to-date
Windows, Java, internet browser, antivirus software, ... Zorg dat u steeds de laatste versie heeft draaien van alles. Software die niet up-to-date is vormt het grootste risico.
Wees kritisch
- Controleer altijd de oorsprong van e-mails en weblinks. Vaak zullen oplichters een e-mailadres of URL gebruiken dat op het originele lijkt maar net iets verschilt.
- Geef nooit gevoelige informatie door zoals logingegevens of andere persoonlijke informatie die hints zouden kunnen bevatten naar bijvoorbeeld uw wachtwoord(en).
- Controleer of de website die u bezoekt gebruik maakt van een veilige verbinding (HTTPS) indien u gevoelige informatie verstuurt.
- Bij het installeren van apps op uw smartphone bekijkt u best welke toestemmingen de apps nodig hebben. Vraag u af waarom en of ze die toestemmingen echt wel nodig hebben.
Zoek de problemen niet op
Gepirateerde software kan geïnfecteerd zijn of kan uw computer vatbaar maken voor infecties. Gebruik ook peer-to-peer clients zoals uTorrent met voorzichtigheid aangezien de meeste infecties via peer-to-peer netwerken worden verspreid.
Gebruik anti-malware naast antivirus
Beveiliging in meerdere lagen is altijd beter. Gebruik naast uw antivirus ook een anti-malware programma zoals Malwarebytes. Dit programma beschermt uw computer tegen malware (kwaadaardige software), spyware, ransomware en andere infecties die geen virussen zijn en welke uw antivirus over het hoofd zou kunnen zien. Vanaf Windows 8 hoeft u trouwens geen aparte antivirus te installeren aangezien er al een ingebouwd zit in Windows zelf (Windows Defender). In combinatie met anti-malware biedt deze zeker en vast voldoende bescherming.
Vooral ransomware kent de laatste tijd een enorme stijging. Deze malware versleutelt uw bestanden of computer en eist losgeld in ruil voor het terug ontsleutelen. Voor meer informatie over ransomware en wat u ertegen kunt doen, leest u best de white paper van het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) over ransomware.
Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord
Vooral voor uw e-mailadres gebruikt u best een ander wachtwoord dan voor uw andere accounts. Malafide websites gaan vaak na of het wachtwoord dat voor het account op hun website gebruikt wordt, hetzelfde is als dat van het e-mailadres. Is dat het geval, dan zullen ze via dat e-mailadres spam kunnen verzenden in hun voordeel.
Maak backups
Zorg dat u een backup heeft van uw belangrijke bestanden door deze bijvoorbeeld op te slaan in de cloud (Onedrive, Google Drive, Dropbox, ...). Als uw computer het dan ooit begeeft, al dan niet door een virus, heeft u nog steeds uw belangrijke data. Deze kan vervolgens op een nieuwe computer of een schone installatie van Windows (of ander besturingssysteem) geplaatst worden.
Wees voorzichtig op openbare netwerken
Gratis openbare wifi? Dat is altijd leuk maar let op! Zeker wanneer het een netwerk betreft dat geen wachtwoord vereist. Hackers kunnen namelijk meekijken als het ware met wat u allemaal doet op dat netwerk.
Koppel geen onbekende apparaten aan
Of het nu een USB stick is, een smartphone of een toestel dat u nog nooit heeft gezien. Koppel niet zomaar elk apparaat aan uw computer of smartphone aan. Zeker niet van een persoon die u niet kent of niet vertrouwt. Infecties kunnen makkelijk op die manier overgedragen worden.