Afbeeldingen optimaliseren voor websites
Een website zonder afbeeldingen zegt vaak niet veel. Daarom is het gebruik van afbeeldingen naast de nodige tekst bijna cruciaal. Wat velen echter niet weten is dat afbeeldingen nog geoptimaliseerd dienen te worden alvorens ze op een website geplaatst worden. Websites zoals Facebook, Instagram en eBay doen dit bij het uploaden automatisch zonder dat bezoekers het weten. Plaatst u zelf inhoud op uw website? Dan is het aan u om hiervoor te zorgen. Bij deze een uitleg over hoe u afbeeldingen kunt optimaliseren alvorens u ze op uw website plaatst.
Bestandsgrootte
Het belangrijkste is de bestandsgrootte welke liefst zo klein mogelijk is. Afbeeldingen met een grote bestandsgrootte duren lang om te laden en verbruiken veel bandbreedte. Wanneer bezoekers via een mobiele verbinding zoals 4G uw website bezoeken, zal hun mobiele data veel sneller zijn opgebruikt indien de afbeeldingen niet verkleind zijn. Een afbeelding verkleinen kan op 2 manieren die naast elkaar werken:
- Het effectieve formaat van de afbeelding verkleinen. Dit kan simpelweg in Paint of eender welk grafisch beeldbewerkingsprogramma. Zeker wanneer foto's met een recente smartphone of dure camera zijn getrokken, zullen de foto's vaak enkele duizenden pixels breed en hoog zijn. Veel breder dus dan de doorsnee schermen van computers, laptops en mobiele toestellen. Het is ideaal om een afbeelding te verkleinen tot op het formaat dat op de website uiteindelijk gebruikt zal worden zodat de browser zelf de afbeelding niet meer moet verkleinen. Dit komt de laadtijd van de pagina alleen maar ten goede. Weet u niet welke grootte de afbeelding op de website krijgt? Dan kunt u bv. 1920px breed als richtlijn voor grote afbeeldingen (volledig scherm) gebruiken, 1000px breed voor middelgrote afbeeldingen en 400px breed voor kleine afbeeldingen. De hoogte wordt automatisch naargelang de breedte aangepast om de aspect ratio te behouden en dus geen uitgerekte of ingeduwde resultaten te krijgen.
- De afbeelding comprimeren oftewel het compacter maken van het bestand. Dit kan zowel lossless als lossy. Bij lossless compressie gaat er geen kwaliteit verloren, bij lossy compressie wel maar met nog kleinere bestanden als resultaat. Lossless is meestal de gewenste keuze. De technische uitleg over hoe compressie juist werkt, zal u hier momenteel bespaard blijven. De favoriete tool van Pigatrix om afbeelding lossless te comprimeren is Compress JPEG/PNG. Uiteraard zijn er nog vele andere gratis online tools die hetzelfde doen maar over het algemeen levert Compress JPEG/PNG de beste resultaten.
SEO
Het hoog in Google ranken is ook iets dat door door afbeeldingen beïnvloed kan worden. Aangezien Google afbeeldingen niet zo nauwkeurig als tekst kan interpreteren, is het de bedoeling dat u Google vertelt wat er op de afbeelding te zien is. Dit kan zowel door de naam van het bestand als de alt-tag. Die laatste wordt ook vaak de omschrijving van de afbeelding genoemd.